snö på cykelbana i Örebro
1 av 2
snö på cykelbana i Örebro. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.
Cykelbana i Örebro vintertid.
2 av 2
Cykelbana. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.

Våga vintercykla för både hälsan och miljön

"Bra för både hälsan och miljön"
4:52 min

Att cykla istället för att åka bil sparar både pengar och miljö. Örebro kommun och gänget bakom "klimatsmart vardag" söker örebroare som normalt inte brukar cykla vintertid men som gärna testar.

Att cykla istället för att åka bil sparar både pengar och miljö.

Utmaningen är en repris från förra årets satsning på cykel till jobbet på vintern då 140 örebroare fick chansen att testa på 

Andreas Ahlstam, trafikplanerare, Örebro kommun berättar att en handfull personer hittills har valts ut men att fler är på gång och att det fortfarande går att anmäla sig.

- Vintercykelutmaningen var en av våra populäraste utmaningar förra året, och tillsammans cyklade vi 2 000 mil som annars skulle körts med bil, säger Andreas Ahlstam.

Syftet är att få fler att våga cykla året om och främja hållbara resvanor i Örebro kommun. De som blir antagna får dubbdäck till cykeln och monteringshjälp, samt reflexväst och cykelhjälm. Deltagarna får sedan behålla utrustningen när utmaningen är slut.

Villkor för att delta:

" Du ska vara boende i Örebro kommun.

" Du cykelpendlar vanligtvis inte till jobbet under vintern.

" Under utmaningsperioden förväntas du cykla minst tre dagar i veckan, samt besvara en kort enkät när utmaningen är slut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".