Conny Svensson, Skatteverket.
Conny Svensson, Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson/Skatteverket

Personalregister ska komma åt prostitution

1:19 min

Osund konkurrens, svartarbete och även prostitution är företeelser som skatteverket siktar på att komma åt med nya förslag om obligatoriska personalliggare.

 Det finns sedan tidigare för restauranger, frisörer och tvätterier. Vid årsskiftet infördes det för byggbranschen och Skatteverket vill gå vidare.

 Skatteverket räknar med att bestämmelserna som införts om personalliggare gav 4000 vita jobb och ökade skatteintäkter med en och en halv miljard kronor om året. Nu föreslår man att ytterligare branscher ska införa register över vilka som arbetar där. Conny Svensson är samordnare på Skatteverket:

 – Vi har lämnat förslag till regeringen att dels bilverkstäder, bilvård, biltvättar och däckbyten samt vidare grossisthandel med livsmedel och dessutom skönhets- och kroppsvård ska omfattas av den här lagstiftningen.

Det här är områden där man med hjälp av kassaregisterlagen, som kom för några år sedan kunnat konstatera att det ofta är oklara anställningsförhållanden och mycket svartarbete. Därför tror man att obligatoriska personalliggare ska bidra till bättre konkurrensförhållanden och fler vita jobb.

Dessutom tror man det finns möjligheter att komma åt trafficking och prostitution hos företag som sysslar med massage.

– Många salonger erbjuder även sexuella tjänster och våra förslag som vi lämnat till finansdepartementet tar också sikte på social dumpning. Vi tror att om man dagligen måste ange hur många vilka som jobbar så kan vi bidra till att förhållandena ändras i den här branschen, säger Conny Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista