Öbo, Örebrosbostäder, allmännyttan
1 av 2
Örebrobostäders kontor i Örebro. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.
Micael Nilsson, utredare på Boverket. Foto; Anna Nyström/ Sveriges Radio.
2 av 2
Micael Nilsson, utredare och expert på Boverket. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Svart handel med adresser i spåren av bostadsbristen

"Det har uppstått en svart marknad med adresser"
0:51 min

I spåren av bostadsbristen pågår en misstänkt handel med "brevlådeadresser". En utväg för de som är nya i Sverige att kunna etablera sig i landet.  

Att hitta någonstans att bo när man kommer ny till Sverige är inte lätt. Det råder bostadsbrist i hela landet, och konkurrensen om de lägenheter som finns är stor.

Utan en fast adress blir det också svårt att få stöd och hjälp av samhället. 

Det har i sin tur lett till svarthandel med lägenhetskontrakt och bostadsadresser i många av landets kommuner. Det rapporterar Boverket i en färsk rapport.

På minst nio adresser i Vivalla och Oxhagen misstänker Boverket att det förekommer svarthandel med kommunala Örebrobostäders lägenheter.

Uppgiften presenterades av Boverkets utredare Micael Nilsson idag när han besökte Örebro för att träffa kommun- och länsstyrelsefolk om bostadsbristen för bland andra asylsökande.

– Eftersom det inte finns några lediga lägenheter så har det uppstått en svart marknad med brevlådeadresser som folk skriver sig på, säger Micael Nilsson, utredare och expert på bostadssociala frågor på Boverket.

– Man nämner oftast att det kostar mellan 2000 och 2500 kronor att har sitt namn skrivet på den här lägenhetsadressen, berättar han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".