Ulf Rohlén, vd på bostadsbolaget Öbo. Foto: Julia Myllylä/Sveriges Radio.
Ulf Rohlén, vd på kommunala bostadsbolaget Öbo. Foto: Julia Myllylä/Sveriges Radio.

Var tionde ledig lägenhet i Örebro till flyktingar

"Vi måste helt enkelt hjälpa och ta ansvar"
1:07 min

Kommunala Örebrobostäder vill ge var tionde ledig lägenhet i Örebro till flyktingar. Något som även flera av stans privata fastighetsägare är beredda att göra, enligt Öbos vd Ulf Rohlén.

Istället för att släppa ut alla lediga lägenheter på marknaden, vill fastighetsägarna i Örebro alltså erbjuda var tionde objekt till dem som kommer till stan som flyktingar.

– Har man flytt i gummibåt över Medelhavet och inte har någonstans att bo och ingen som ställer upp och hjälper till, då tycker jag det är en skam. Vi måste helt enkelt hjälpa och göra vad vi kan, säger Ulf Rohlén.

Vad tror du att allmänheten tycker, era kunder, som har stått i kö i sju, åtta år för en lägenhet?

– Jag är helt säker på att vi kommer få viss kritik för det här. Det kan vara nån som har stått i kö i 20 år och sen ser att den lägenheten som just den personen varit ute efter, lämnas iväg. Men då säger jag att då får man nog ta det.

Vad ser du för alternativ då, om ni inte skulle göra så här?

– Det är ju att bygga nytt, men det tar flera år innan vi kan få upp en fastighet för enbart flyktingar.

– Samtidigt tycker jag inte att det är nån bra lösning, att samla alla nyanlända på ett ställe. Istället ser jag en möjlighet till bättre integration genom att nyanlända hamnar runt om i alla Örebros bostadsområden.

Är ni överens med de privata fastighetsägarna om detta, de som är organiserade?

– Jag säger så här, vi har inte tagit nåt beslut än, men de privata fastighetsägarna är fullständigt med på tåget och ställer sig positiva till att vara med i diskussionen.

– Det är alltså inte Öbo som gör en sak för sig själv och sen kommer de andra, utan fastighetsägarna i Örebro vill ta ett gemensamt ansvar, säger Ulf Rohlén, vd på Örebrobostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".