Studenter
Malin Sjögren, Linda Collin, och Blerina Aruqaj studerar vid socionomprogrammet i Örebro, och är nöjda med utbildningen. Foto: Privat.

Stor efterfrågan på socionomer från arbetsgivare

" Vi har ju otroligt stor förfrågan från arbetsgivare om att komma i kontakt med studenterna"
1:29 min

Arbetsmarknaden för socionomer ser ljus ut. Örebro kommun söker nu aktivt efter socialsekreterare och söktrycket till socionomprogrammet vid Örebro universitet är högt.

– Vi har ju otroligt stor förfrågan från arbetsgivare om att komma i kontakt med studenterna och det är från flera olika yrkesområden, säger Katarina Hjortgren, programansvarig vid socionomprogrammet vid Örebro universitet.

Nu är socionomutbildningen i Örebro för första gången en av de populäraste i Sverige. Utbildningen hamnar på plats 19 bland de mest sökta högskoleutbildningarna i Sverige. Nästan 3000 personer sökte, och av dem har 180 antagits i det första urvalet.

Katarina Hjortgren tror att det ökade intresset för utbildningen kan bero på att sociala frågor uppmärksammas, i samband med den omfattande flyktingströmmen till Sverige under hösten.

– En möjlig förklaring är att det finns ett ökat samhällsengagemang, ett intresse att engagera sig för sociala frågor och att fler och fler människor vill vara med och arbeta för att bidra till samhällsutvecklingen och bidra till att förbättra människors livsvillkor.

Och det finns goda möjligheter till jobb för bristen på socionomer har ökat visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. Studenten Linda Collin vid socionomprogrammet i Örebro ser positivt på möjligheterna.

– Det är inte bara socialtjänsten som gäller för en socionom, utan det är kuratorer, man kan vidareutbilda sig, man kan jobba inom väldigt väldigt mycket, säger Linda Collin.

Behovet av socionomer

Socionomer kan räkna med liten konkurrens på arbetsmarknaden idag, enligt fackförbundet Saco. I veckan presenterades också Statistiska centralbyrån sin Arbetskraftsbarometer, som visar att andelen arbetsgivare som ser en brist på socionomer har ökat de senaste åren. Örebro kommun arbetar just nu med att anställa minst fyra socialsekreterare. Och det kan komma att behövas ytterligare några, enligt Lena Mantler, verksamhetschef vid Socialförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".