Universitetssjukhuset i Örebro.
1 av 2
Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: USÖ.
Helena Svensson, HR-strateg, Regionskansliet, Region Örebro län
2 av 2
Helena Svensson är HR-strateg och arbetar med projektet som ska få ut nyanlända läkare snabbare på arbetsmarknaden. Foto: Malin Laurila

Snabbspår till jobb för nyanlända läkare

"Vi ska ta tillvara på kompetensen som finns"
1:18 min

Legitimerade vårdyrken är en stor brist i länet - nu ska Region Örebro läns intropraktik få ut nyanlända läkare snabbare i arbetslivet.

– Vi som arbetsgivare tittar nu på de människor som kommer till Sverige och till vårt län i den här flyktingvågen,  och som har de här yrkena med sig i bagaget. Hur ska vi ta till vara på den kompetensen?

Helena Svensson är HR-strateg, och arbetar med ett nytt projekt inom Region Örebro län som syftar till förkorta vägen till arbetsmarknaden för nyanlända med läkarutbildning.

Det ska ske i tre enkla steg. I första hand ska Asylhälsan, som träffar nästan alla asylsökande, hjälpa till med att fånga upp människor med läkarbakgrund. De förmedlar sedan kontakten till arbetsgivaren, där man erbjuds att påbörja en så kallad intropraktik.

– Då varvar man två dagar i veckan på en arbetsplats där man går med olika yrkeskategorier. De övriga tre dagarna sitter man i en särskild grupp på våra sjukhus och läser sjukvårdssvenska tillsammans med en lärare från vuxenutbildningen, förklarar Helena Svensson.

Men för att få svensk läkarlegitimation krävs att legitimationen från hemlandet valideras av socialstyrelsen. Ofta saknas vissa bitar, och där ska man stötta upp och komplettera.

I februari påbörjar 15 nyanlända läkare sin intropraktik, och intresset för projektet har varit stort menar Helena Svensson:

– På de mail som kommer och de påringningar på telefon vi får,märks det att man är så angelägen och vill inget mer än att vara med i det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".