Det har asfalterats en hel del i Örebro under året. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
1 av 2
Det har asfalterats en hel del i Örebro under året. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Gatan utanför Stadsbyggnadshusen har ännu inte åtgärdats. Däremot grävs det på trottoaren. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
2 av 2
Gatan utanför Stadsbyggnadshusen har ännu inte åtgärdats. Däremot grävs det på trottoaren. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Extra pengar till asfaltering i Örebro även nästa år

"Finns mycket kvar att göra"
1:30 min

Örebro kommun har storsatsat på asfalteringsarbeten i år. 25 miljoner kronor har lagts ner på att lägga ny asfalt på eftersatta vägar.

Det räckte till två eller tre procent av det totala vägnätet, så det finns fortfarande en del kvar att göra, konstaterar Tommy Karlqvist på Örebro kommun.

– Vi har fått lika mycket pengar inför nästa år, så det ser bra ut. Vi kan börja beta av bristen på underhåll, säger han.

I år har runt 80 000 kvadratmeter vägyta fått ny asfalt i Örebro kommun. Det gäller till exempel södra infarten, Hagmarksgatan och delar av Rudbecksgatan.

Kan gå 50 år mellan varven
En hårt trafikerad stadsgatan kan hålla i åtta tio år, medan mindre gator får vänta betydligt längre än så på ny asfalt.

– På mindre trafikerade gator och villagator har vi inte haft möjlighet att lägga om på 30-40 år. Det finns säkert exempel på 50 år också.

Simon Lindquist jobbar vid värmeverket i Örebro. Han har inte märkt av att ovanligt många gator fått ny asfalt i år.

– Verkligen inte. Det beror på vart i stan man befinner sig. På väg ut mot Eon där jag jobbar, där är det väldigt mycket hål i backen. Idrottsvägen i Örnsro, där är det skitdåliga vägar, säger han.

Många gator i behov av asfaltering
Just på Idrottsvägen ligger Stadsbyggnadshus 1, där park- och gatuchefen Tommy Karlqvist har sitt kontor. Har de kanske sparat den egna gatan till sist?

– Nej, det tror jag inte. Det finns nog många gator som är i ungefär den standarden. Den kommer väl i sinom tid. Jag vet inte hur den ligger till i planeringen.

Konsult har gått igenom alla gator
I somras gick en konsultfirma igenom alla gator i Örebro kommun, och rangordnade dem efter vilket skick de är i. Det gör det lättare att prioritera i framtiden, menar Tommy Karlqvist.

Nästa år satsas lika mycket pengar som i år på asfaltering av befintliga gator, 25 miljoner kronor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".