Maria Ståhl, socialchef Askersund
-- Vi har svårt att rekrytera personal, det är ett bekymmer, säger socialchefen i Askersund, Maria Ståhl. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio Örebro

Svårt hitta personal när flyktingtalen växer

"Konkurrensen är stenhård"
0:50 min

Att få fatt i personal är ett växande problem för kommuner som tar emot många flyktingar.

Sex kommuner i länet undertecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot sammanlagt 535 ensamkommande flyktingbarn. En av dem är Askersund, som har avtalat om ett 90-tal barn. Men det börjar bli svårt, både med att hitta boende och nu också att få personalen att räcka till.

– Vi börjar se att personalen är en bristvara och det börjar slå även mot äldreomsorgen, säger socialchefen i Askersund, Maria Ståhl. Vi konkurrerar med grannkommunerna och de har också problem.

– Vi har också svårt att hitta socialsekreterare och i längden kan det leda till att vi får svårt att upprätthålla rättssäkerheten, säger hon. Många kommuner har anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, men där är vi inte riktig än. Men det här är ett problem för hela landet.

Kommunerna som träffat nya avtal med Migrationsverket är Askersund, Laxå, Lindesberg, Lekeberg, Karlskoga och Kumla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".