Klezmerband, Räfven, Örebro, Musikhjälpen, Världsrekord
1 av 3
Fullt ös när åttamannabandet Räfven spelade i Örebro i samband med ett försök att slå världsrekord. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio
Klezmerband, Räfven, Örebro, Musikhjälpen, Världsrekord
2 av 3
Bandet spelade så musiken hördes långt ut på gatan Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio
Klezmerband, Räfven, Örebro, Musikhjälpen, Världsrekord
3 av 3
Violin, saxofon, gitarr och trombon är bara några av intrumenten som speladades av Räfven. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio

Räfven kom till Örebro

"Det är ingen som har gjort det här förut."
3:58 min

Klezmerbandet Räfven slår två flugor i en smäll genom att samla in pengar till Musikhjälpen och samtidigt försöka slå världsrekord.

Tidigare idag, torsdagen den 17 december var Örebro med om ett försök att ta världsrekord. Det var nämligen något som klezmerbandet Räfven gett sig in på genom att spela sammanlagt 12 konserter i 12 olika städer, inom loppet av 24 timmar. En av medlemmarna i åttamannabandet är gitarristen Jonas Lundberg och såhär säger han om dagens utmaning:

– Det är ingen som har gjort det här förut, vi försöker ju ta världsrekord och sätta Guinnes rekord här då... Men vi har ganska olika dygnsrytm alla i bandet, så det finns alltid någon som kan hålla i taktpinnen om man säger så, säger han.

Under spelningen var det fullt ös både på och framför scenen och förutom Jonas Lundberg ingår även Loke Nyberg, Martin Nurmi, Daniel Wejdin, Johan Wejstål, David Fraenckel, Rasmus Blanck och Per Svenner i bandet. Turnén innebär även en hel del timmar i bilen vilket kanske inte är så miljövänligt. Men Jonas menar att man kompenserar för detta genom att samla in pengar till Musikhjälpen och årets klimatkampanj i samband med spelningarna.

– På så sätt klimatkompenserar vi ju också. Ingen ska behöva fly undan klimatet. Det är budskapet i år, säger Jonas Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".