Asylsökande män som sovit utomhus utanför Migrationsverkets ankomstboende på Jägersro i Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Polisen misstänker att kriminella skor sig på Migrationsverkets stress att hitta boenden åt asylsökande. Arkivbild: Sveriges Radio.

Kriminella misstänks driva asylboenden

"Trovärdiga tips"
0:54 min

Polisen misstänker att kriminella driver flera asylboenden i Örebro län. Konsekvensen kan bli att de suger ut varenda krona ur boendet, säger en polis med insyn i ärendet.

Polisen utreder sedan en tid tillbaka om huruvida kriminella driver asylboenden i Örebro län. Misstankarna handlar om fler än ett boende men vilka det handlar om vill polisen inte berätta. Polisen vill heller inte ställa upp på en bandad intervju om det här. Men det rör sig om trovärdiga tips, säger den polis med insyn i ärendet som P4 Örebro har pratat med.

Polisen säger att "det finns kriminella element som skor sig på Migrationsverkets stress att hitta boenden åt alla asylsökande som kommer till Sverige och att konsekvensen kan bli att de suger ut varenda krona ur boendet."

Enligt polisen kan det röra det sig om ett bulvanägande, det vill säga att den som står på Migrationsverkets kontrakt endast driver boendet på pappret medan det i bakgrunden finns en kriminell som är den som tjänar pengarna på att driva boendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".