Varg. Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.
Varg. Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.

Naturvårdsverkets klartecken kan överklagas

"Kommer det inget överklagande kommer jakten att fortgå"
0:54 min

Naturvårdsverket sa idag ja till den licensjakt på sammanlagt 46 vargar som fem länsstyrelser beslutat om. Lite senare kom beskedet att beslutet kan överklagas.

Här i vårt län har länsstyrelsen beslutat om jakt på sex vargar i Lokareviret utanför Hällefors.

Länsstyrelsernas beslut har överklagats, men Naturvårdsverket har i sin prövning funnit att besluten följer de regler och kriterier som finns för licensjakten.

Liknande beslut fattades förra vintern. Nu har frågan om Naturvårdsverkets beslut ska gå att överklaga avgjorts i Högsta förvaltningsdomstolen. I den domen konstaterar man att lagen om att Naturvårdsverkets beslut inte ska kunna överklagas strider mot EU-rätten.

Det innebär också att dagens beslut från Naturvårdsverket kan komma att överklagas.

– I så fall blir det den förvaltningsrätt som ska hantera det överklagandet som får ta ställning till om även den kommande vargjakten ställs in, säger justitierådet Thomas Bull på Högsta förvaltningsdomstolen.

Mariana Skoglund, enhetschef för art och vilt på länsstyrelsen i Örebro. Hon säger att man avvaktar om det kommer in överklaganden och i väntan på det är det Naturvårdsverkets beslut som gäller.

– Men det kan också komma att inhiberas av förvaltningsdomstolen.

Föreningen Nordulv har juridiskt drivit på om ökad rätt att överklaga vargjaktsbeslut, och Högsta förvaltningsdomstolen beslöt i januari att pröva den formella frågan om detta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".