Aho Morad, Gästskolan, Askersund, kapprum
Aho Morad trivs på Gästskolan Slussen i Askersund, men längtar tills han får börja i "svensk" skola med svensktalande kompisar, säger han. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Femtonåriga Aho från Syrien längtar till en "svensk" skola

"Jag vill börja svensk skola för att bli bättre på svenska"
1:47 min

Det finns en oro för att barnen på Gästskolan Slussen i Askersund blir kvar där för länge och isoleras från andra barn. Aho Morad är en av eleverna som längtar efter att få börja "svensk" skola, säger han.

Barn som söker asyl i Sverige har, precis som alla andra barn, rätt att gå i skolan. Och tanken är att de så snabbt som möjligt ska ut i den ordinarie skolan där de ska klass-placeras för att få tillhörighet och möjlighet att lära sig svenska.

Men i Askersund har det inte riktigt blivit så för alla barn som går på den så kallade Gästskolan Slussen. Där har exempelvis 15-åriga Aho Morad från Syrien blivit kvar i åtta månader, trots att han pratar bra svenska, och inte vill något hellre än att få börja i "svensk" skola, som han uttrycker det.

– Jag tycker att alla lärare här är jättesnälla och jättebra. De hjälper alla barn här, och jag pluggar hemma också för att bli bättre på svenska.

Men nu vill han vidare.

– Jag tänker att jag vill bli ingenjör eller tandläkare, och nu vill jag flytta till Örebro för att börja i "svensk" skola där, säger han. Jag vill bli bättre på svenska och prata med svenska killar.

Aho har inga svenska kompisar än, berättar han, trots att han gått i skola i Askersund i elva månader.

– Men jag har två kompisar som är jättebra på svenska, och jag pratar med dem alltid, för att öva på svenska, avslutar Aho Morad från Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".