Nikolaikyrkan Örebro. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio Örebro
Renovering av tornhuven i kalksten på Nikolai kyrka i Örebro, är ett av de 50 projekt som finansieras av kyrkoantikvariska ersättningen. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio Örebro

27 miljoner till länets kyrkor

"Det är verkligen en julklapp"
1:15 min

Länets kyrkor får rekordmycket pengar för renoveringar nästa år. 27 miljoner kronor ska nu fördelas till cirka 50 olika kyrkoantikvariska projekt i länet.

– Det är jätteroligt. Det är verkligen en julklapp kan man säga. 27 miljoner är  väldigt mycket pengar, säger Raol Hjärtström, antikvarie på Länsstyrelsen. 

Pengarna kan gå till kyrkobyggnader, begravningsplatser och kyrkogårdar. De kan även gå till inventarier i kyrkor som textiler och annat av värde. 

– Den kyrkoantikvariatiska ersättningen tillkom när kyrkan och staten skiljdes åt år 2000. Man kan säga att kyrkan blev då ett fritt trossamfund, och man har inte längre samma ekonomiska förutsättningar för att underhålla de här värdefulla miljöerna. 

Pengarna ska räcka till 50-tal olika kyrkoantikvariska projekt i länet, hur väljer man ut vilka projekt man ska satsa på?

– Det är Länsstyrelsen och Stiften som tillsammans gör en prioritering. Rent praktiskt går det här till så att församlingarna och förvaltningen ansöker om den här ersättningen. 

Dessa projekt är några som kommer att bli möjliga att genomföra:

  • Renovering av tornhuven i kalksten på Nikolai kyrka i Örebro.
  • Renoveringsarbeten i Askers kyrka.
  • Projekt kring modernismens kyrkobyggnader och restaureringar inom Västerås stift.
  • Kulturhistoriska inventeringar av kyrkogårdarna i Axberg, Närkes Kil, Hovsta och Ervalla. 
  • Renovering av skiffertak, fasader och fönster på Snavlunda kyrka, och en klimatutredning i Sköllersta kyrka. Renovering av kyrkogårdsmurar vid Finnerödja och Lerbäcks kyrkor.
  • Renovering av fönster och koppartak på Fellingsbro kyrka. Utvändig renovering av Lindesbergs kyrka, och ett program för en inre renovering av Grythyttans kyrka.
  • Projektering, fönsterrenovering och konserveringsarbeten, i Nysunds kyrka.  Styr- och reglersystem för uppvärmning i Karlskoga kyrka.
    Källa: Länsstyrelsen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".