Hans Karlsson, S i Hallsberg är mycket upprörd över polisens agerande. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Hans Karlsson (S), ordförande för Sydnärkes utbildningsförund. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Stor platsbrist på Alléskolan

"Beror på kraftigt tryck under senhösten"
1:14 min

Ett 80-tal ungdomar som bor på flyktingboenden i södra delen av länet får inte plats på Alléskolan i Hallsberg.

Men Hans Karlsson, socialdemokrat och ordförande för Sydnärkes utbildningsförbund tror att problemet kommer lösas efter jullovet.

– Nu har trycket varit så kraftigt här under senhösten så att det uppstått en kö. Medarbetare på Alléskolan jagar lokaler och personal och har gott hopp om att det ordnar sig när jullovet är över. 

Hur snabbt har den här situationen förändrats?

– Den har förändrats sedan höstterminen började, då var det knappt någon kö. Då handlade det mer om att organisera verksamheten. Men nu har det uppstått en kö på ett 80-tal. Då har vi frivilliga krafter som ryckt in och i en del fall är de pensionerade lärare. 

Men vad är problemet för er?

– Det är klart att budgeten inte stämmer längre eftersom vi har 100 elever mer än vad vi räknat med. Men i samtal med medlemskommunerna har vi klarat ut principerna runt det. När det gäller lokaler och lärare är det en utmaning. Men vi har konstaterat att det finns fortfarande gott om lokaler i Hallsberg. Det handlar bara om att ställa dem i ordning och rekrytera personal. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".