Foto: Per Boström
Mäklarskyltar irriterar när de blir för många. Foto: Per Boström
Örebro

Bildväxlande skyltar en trafikfara

"Vi är väldigt restriktiva"
1:17 min

Uppseendeväckande reklamskyltar längs de stora trafiklederna kan störa trafikanterna i Örebro. Och nu förtydligar byggnadsnämnden i Örebro kommun reglerna.

Flera intressenter har hört av sig till kommunen för att sätta upp sådana skyltar.

– Vi behövde ett dokument för de som söker och för de kommunala handläggarna. Vi har formaliserat det som redan har funnits, säger Carina Toro Hartman (S), ordförande i byggnadsnämnden i Örebro

Den senaste historien i P4 Örebro om Örebros skyltar började i somras när Per Boström hörde av sig till redaktionen och hade synpunkter på de många mäklarskyltarna som stod på rad i en rondell. Fult och farligt för trafiken tyckte Per:

De står månad efter månad, det är ingen som tar ansvaret att ta bort skyltarna

Mäklarna i Örebro har sedan dess sagt att de ska bli bättre på att plocka bort skyltarna.

Men det är alltså inte bara dom skyltarna som kan ställa till problem. Och Örebros nya skyltpolicy är ett omfattande regelverk för såväl det estetiska inne i stan samt också säkerheten på vägarna.

Och då gäller det framförallt de skyltar som växlar bild och kan störa en bilförare.

Carina Toro-Hartman, byggnadsnämndens socialdemokratiske ordförande i Örebro, igen.

– Vi får ju förfrågningar då och då om bildväxlande skyltar. Vi är väldigt restriktiva till det och framförallt i trafiknära lägen, då vi anser att det är en trafikfara, säger byggnadsnämndens ordförande Carina Toro Hartman (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".