Novahuset, Örebro Universitet, byggnadspris 2015
1 av 4
Novahuset är byggt efter den sluttande terrängen och rummen ligger därför på flera olika nívåer. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio
Stadsarkitekten Peder Hallkvist, Novahuset, Byggnadspris 2015
2 av 4
Stadsarkitekten Peder Hallkvist. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio
Novahuset, Örebro Universitet, byggnadspris 2015
3 av 4
Novahuset har flera olika typer av utrymmen som är anpassade för studenderna. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio
Novahuset, Örebro Universitet, byggnadspris 2015
4 av 4
Även Novahusets utsida är pampig, med stora upplysta fönster. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio

En stram och lekfull byggnad

"Det är massa olika spännande rum som man kan röra sig mellan."
4:37 min

Att utse Örebro kommuns byggnadspris för 2015 blev var ingen lätt match för Byggnadsnämnden. Det fanns nämligen så många fina byggnader att välja av. Men det var den nya universitetsbyggnaden Novahuset som tog hem priset.

Förutom vinnaren Novahuset valde man även mellan de tre byggnaderna: Mitt gröna kvarter i Vivalla, Konserthuset och Makeriet på Kungsgatan. Novahuset vid Örebro Universitet är skapat av Juul Frost Arkitekter från Danmark och innehåller både en stor aula och utrymmen för bland annat Handelshögskolan.

- Det är framförallt en väldigt stark arkitektur. Väldigt uttrycksfull. Arkitekten sade ju själv att det var en ganska tidlös stil, sedan kan väl jag tycka att det ändå är ganska lätt att se att det är gjort i dag. Det är väl en blandning mellan ganska stram arkitektur men också lekfull på många delar, säger stadsarkitekt Peder Hallkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".