Åsa Wistrand och Kajsa Grebäck undersöker alla småkryp i granen med luppar. Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio
1 av 3
Åsa Wistrand och Kajsa Grebäck undersöker alla småkryp i granen med luppar. Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio
Lupp
2 av 3
De använder lupp för att undersöka krypen, de är nämligen väääldigt små och ofarligt. Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio
Kajsa Grebäck
3 av 3
Kajsa Grebäck använde sig av ett vitt lakan för att skaka ner krypen på. Foto: Maria Rinaldo

Krypen som lurar i julgranen

"Det är mycket spindlar"
1:31 min

Spindlar, kvalster och granlöss är bara några av arterna som gömmer sig i granen. Obehagligt att ha inomhus tycker vissa, men är det farligt?

Åsa Wistrand och Kajsa Grebäck från Naturskyddsföreningen skakar den nyhuggna julgranen över ett vitt lakan och plockar fram lupparna för att undersöka krypen som ramlar ner.

– Mest är det kvalster och inte kvalster som bor på människor. De är inte ett dugg farliga för oss utan de vill bo i granen. Sen är det mycket spindlar. Kvalster är ju spindeldjur också. Sen är det lite andra granlöss och sånt, säger Kajsa Grebäck.

Är det någoting som kan komma på människor och bitas?

– Nej, ingenting är farligt för människor, absolut inte. Spindlar är ju snarare bra att ta in, de äter ju upp ohyra och sånt där. Sen när djuren kommer in i värmen där det är torrt är det många djur som dör för att de inte klarar av att leva inomhus. 

Är det så att det är fler småkryp på en tätvuxen gran?

– Ja, det kan det vara. Det finns mer ställen att gömma sig på och hitta värme och sånt där. Sen kan det bero på var den har vuxit också. Lever granen på ett ställe där det är rik biologisk mångfald, alltså inte på en plantering, så är det större chansen att det är fler arter i huvud taget i granen. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".