Travhäst på väg till tävlingar. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Travhäst på väg till tävling. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Travare med knasiga namn - mer regel än ett undantag

"Snubbelduns är nog det konstigaste hittills"
3:47 min

Quentin Frontline och Nepals Dandy heter två av hästarna som tävlade på Örebrotravet igår. Men varför heter alltid travhästar så konstigt?

 

Travtränare Lasse Erixon i Örebro som har många år i sulkyn har inga raka svar på hur det blivit som det är men den konstigaste hästen till namn han själv kört är nog "Snubbelduns"

-Det är oklart om hästen döptes efter en sen natt på krogen men så blev det i alla fall, säger Lasse Erixon som själv aldrig är med och namnger.

Det är uppfödarna som hittar på och de större stuterierna har nog ofta ett fast släktnamn som följer hästarna. Med de små hästägarna som gärna vill ha en travare är det nog mer en rolig lek med namn säger han.

"Kung Keno" från Gotland och "Moroten" är två andra travare som Lasse Erixon haft under träning.

–Det är lite kul ändå det här med knasiga namn och känslan är nog att det eskalerat på senare år säger Lasse Erixon som idag i vinterkylan var ute och tränade fem av stallets hästar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".