Skrivbord.
Personalen på överförmyndarkansliet i Ljusnarsberg har just nu en tuff situation. Bilden är en genrebild och har inget med texten att göra. Arkivbild: Simon Paulin /SvD/TT

Tuffa arbetssituationen för handläggare - nu ska fler anställas

"Trycket har som jag ser det definitivt inte lättat"
1:24 min

Trots att färre ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige är det hårt tryck på Örebro läns kommuner. Värst är situationen för handläggarna i norra länsdelen där antalet ärenden med ensamkommande barn har tredubblats på ett år.

– Trycket har som jag ser det definitivt inte lättat vad gäller antalet ensamkommande i de här fyra kommunerna, säger Anders Andersson, chef vid Överförmyndarkansliet i Ljusnarsberg.

I Ljusnarsberg finns den gemensamma överförmyndarförvaltningen för Nora, Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg. Här hanteras just nu cirka 300 ärenden med ensamkommande barn. Ökningen av ensamkommande under hösten har gjort att handläggarna hinner inte med alla ärenden. Enligt uppgift till P4 Örebro kan barnen tvingas vänta i flera veckor på att få en god man.

Trots den ökade arbetsbelastningen har ingen ny personal anställts. Något som kritiserats av Länsstyrelsen i Dalarna. Efter ett besök vid arbetsplatsen i september sa Länsstyrelsen att handläggarnas situation var ohållbar och pekade på risken att rättssäkerheten kan äventyras om inte mer personal anställs. Anders Andersson säger så här om tillsynen:

– Man spekulerar i framtiden. Då är vi inne på hypotetiskt resonemang. Det finns ingen anledning att kommentera det överhuvudtaget, utan de konstaterar att när de var här och gjorde tillsynen att det fungerade bra.

Nu ska personalstyrkan ändå utökas, enligt Anders Andersson.

– En handläggare vad gäller den vakanta tjänsten och sedan en utökning med yterliggare en handläggare.

Beatrice Emmerik
Beatrice.emmerik@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".