Jens Schollin Örebro universitet.
Jens Schollin är stolt över sitt universitet just nu. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Teknikområdet blir stort på Örebro universitet om rektorn får sia

"2015 var ett väldigt, väldigt bra år"
10 min

Satsningarna på teknikområdet kommer nog märkas mest på Örebro universitet 2016, det tror rektor Jens Schollin när han gissar om året.

2015 var ett bra år för Örebro universitet, det menar rektor Jens Schollin när han ska summera året som gått.

– Det har varit ett väldigt, väldigt bra år. Vi fick ju civilingenjörsrättigheter, vi blev rankade väldigt högt i en internationell universitetsranking och det är helt världssensationellt för ett så litet universitet. Och vi har invigt ett nytt stort fint hus med framför allt en stor aula.

Det var inte svårt att räkna upp exempel på sånt som har hänt under året. Att sia om hur 2016 ska bli är betydligt svårare säger han, men han tror ändå att teknikområdet sticker ut.

Vi gör en väldig satsning på teknikområdet, och jag tror att just teknikdelarna kommer att visa sig på ett helt annat sätt än tidigare.

– Forskningen är ju oförutsägbar, man vet inte vilka genombrott som görs och inte heller vad det har riktigt för betydelse från början.

För egen del kommer Jens Schollin sluta som rektor i sommar efter åtta år, men han fortsätter som professor något år till.  

– Då får jag en helt annan frihet än jag nånsin har haft sen jag började jobba som underläkare en gång i tiden. Det ska bli väldigt intressant och spännande att pröva på den här friheten. Jag har en hel del forskning som ligger och som inte har blivit skrivet och jag har fortfarande en doktorand. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".