Birgitta Persson och Birgitta Adolfsson Häggqvist aktieklubb Häxagon Nora
Birgitta Persson och Birgitta Adolfsson Häggqvist är två av medlemmarna i aktieklubben Häxagon i Nora. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio.

Norakvinnor sparar i aktier för att göra drömresor

"Pålsboda, längre trodde vi inte pengarna skulle räcka"
7:01 min

Häxagon är en grupp kvinnor i Nora som träffas varje månad. De äter gott och planerar resor för sina aktiepengar.  

Alla drömmer vi väl om att kunna göra den där drömresan, men det är inte alltid som pengarna räcker till.

I Nora har en grupp kvinnor sen 1997 sparat i en aktieklubb för att kunna göra de där resorna. Men från början var förhoppningarna inte särskilt höga:

– Pålsboda, var väl det första målet, vi trodde aldrig att vi skulle få ihop pengar. Men det blev faktiskt lite längre visade det sig. Första resan blev istället till Prag, säger Birgitta Adolfsson Häggqvist, en av de sex kvinnorna i klubben.

Ungefär en gång i månaden träffas de för att planera. 

– Då har vi läst på lite grann om våra aktier och hur kursen står, sen äter vi en trerätters middag och har trevligt ihop och funderar på vad vi ska satsa på. Det är väldigt mycket det sociala trevliga livet som vi har runt omkring också, berättar Birgitta Persson.

Hon vill även förtydliga att kvinnorna även månadssparar för att få ihop tillräckligt med pengar till resorna.   

Vart har resorna gått hittills då? Förutom Prag, har gruppen var i Peking, Sydafrika, Brasilien, New York och senast i Australien.

Nästa resa?

– Japan har vi funderat på som nästa resmål. 

Hexagon


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".