Örebro kommuns nyförvärvade mark i Marieberg. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.
Örebro kommuns nyförvärvade mark i Marieberg. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.

Marieberg ska bli ett av landets starkaste externa handelscenter

"Det finns intressenter"
1:33 min

Örebro kommun satsar för att Marieberg inom några år ska bli ett av landets starkaste externhandelsområden.

Tomten mellan södra Marieberg och Marieberg Galleria, som köptes in för att IKEA skulle få ett guldläge, köptes inte in förgäves trots att företaget drog sig ur. Det säger Lennart Bondeson, kristdemokrat och kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor.

– Det var mycket strategiskt att förvärva den tomten för att vi skulle ha kontrollen över området. 

Med den så kallade "Fordtomten" så har alltså Örebro kommun kontrollen på hur Mariebergs handelsområde ska utvecklas. Det kommer inom ett par års sikt hända mycket, men just nu utan IKEA - då företaget backade ur och meddelade att de skulle utveckla det befintliga varuhuset.

Nybildat bolag
Örebro kommun har sedan en tid tillbaka ett nybildat bolag tillsammans med två privata näringsidkare som driver utvecklingsfrågor med fokus på att locka dit fler stora affärskedjor.

– Just nu tar vi fram en omfattande detaljplan över området där trafiken kommer ledas om på ett helt nytt sätt med ny infart norr om Bauhaus. Det här kommer betyda mycket för hela Marieberg, säger Lennart Bondeson.

Finns intressenter
Redan nu finns det tänkbara affärskedjor som är intresserade av att etablera sig i det nya affärsområdet i Marieberg.

– Ja det finns redan intressenter som kan bli aktuella och som har kraft nog att utveckla området på lång sikt, vilket är en förutsättning för att området ska bli ett av landets starkaste externa handelsområdena i landet, avslutar kristdemokratiska kommunalrådet Lennart Bondeson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".