Magnus Nilsson, VD, Gustavsvik, Äventyrsbad
Magnus Nilsson är VD på Gustavsvik, han tror att de sexuella trakasserierna som inträffade tidigare i veckan är tillfälligheter. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Inga åtgärder efter sexuella trakasserier på Gustavsvik

"363 dagar på året när det inte hänt något"
3:30 min

Sedan i måndags har två fall av sexuella trakasserier mot unga kvinnor inträffat på Gustavsviks äventyrsbad. VD Magnus Nilsson menar att det är en tillfällighet.

– Vi tycker alltid att det är tragiskt när det händer någonting sånt här, det är inte roligt alls varken för inblandade, medarbetare eller anläggningen i stort, menar Magnus Nilsson, VD för Gustavsvik. 

I måndags trakasserades en ung kvinna sexuellt av ett gäng unga killar. I går greps en man för att ha gjort ovälkomna fysiska närmanden på tre unga kvinnor. Magnus Nilsson tror att det är en olycklig tillfällighet. 

– Men vi har haft 363 andra dagar på året när det inte hänt någonting så att vi tycker att det är en tråkig händelse och vi ser alltid över våra säkerhetsrutiner i över huvud taget. Vi får ta med oss det här också, om vi kan göra det på något smartare sätt. 

Kan det bli en åtgärd att man ändrar säkerhetsrutiner?

– Det kan bli så, men vi vet också att det är svårt att skydda sig mot allting. Vi har rutiner och säkerhet kommer alltid överst på vår dagordning. Det kan tyvärr hända i hela samhället men även hos oss på de mest otänkbara platser. 

Har ni tagit speciella åtgärder efter det som hänt i veckan?

– Nej, vi fortsätter med våra rutiner, vi har kanske lite extra koll på bubbelpoolen nu. 

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Det hände för två somrar sedan, då ett gäng med fotbollsspelare trakasserade en tjej i vår badanläggning. Men det är väldigt ovanligt. Vi har över en halv miljon gäster per år, och det händer väldigt få sådana här saker som tur är. Det ska vi vara glada för, vår anläggning är till för att trivas i. 

Finns det något man kan göra för att få tjejer att känna sig tryggare?

– Jag tror bara att man ska känna att vi finns där för dem, och att de finns medmänniskor och övriga gäster som finns till hjälp. Det är bara en liten klick som inte sköter sig, de flesta sköter sig.

Det har varit på tal om att införa uppdelade bubbelpooler, men det tror inte Magnus Nilsson är ett alternativ. 

– Vi vet att våra gäster är här för att umgås och det är därför vi har infört en gemensam bastu på relaxen för att man vill ha kul tillsammans. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".