Befrielsefronten, pjäs av Maria Sveland, Örebro Teater. pressvisning
1 av 3
Anna Asp spelar huvudrollen i Befrielsefronten. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio.
Befrielsefronten, pjäs av Maria Sveland, Örebro Teater. pressvisning
2 av 3
I Befrielsefronten bestämmer sig kvinnorna för att möta våld med våld. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio
Befrielsefronten, pjäs av Maria Sveland, Örebro Teater. pressvisning
3 av 3
I dag hölls en pressvisning av pjäsen Befrielsefronten inför premiären, lördagen den 16 januari. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio

I Befrielsefronten slår kvinnorna tillbaka mot männen

"Det känns extra viktigt på något sätt att den här pjäsen har premiär i Örebro."
9:58 min

I Maria Svelands pjäs "Befrielsefronten" har kvinnorna tröttnat på att utsättas för våld av män. De bestämmer sig för att ta saken i egna händer och ge tillbaka.

I dag (måndag) hölls en pressvisning av Maria Svelands pjäs "Befrielsefronten" inför premiären på Örebro Teater, lördagen den 16 januari. Pjäsen handlar om journalisten Anna som under ett vikariat på lokaltidningen i Örebro får följa ett fall av serie överfallsvåldtäkter. I sin yrkesroll träffar hon Kvinnornas befrielsefront. En grupp som tänker möta våld med våld. Enligt regissören Sara Giese är personerna och händelserna i Befrielsefronten helt fiktiva - samtidigt som det är en fantasi kring hur det kunde varit i Örebro 2010 innan "Örebromannen" greps.

– Vi använder ju oss av en verklig händelse som fond till att diskutera mäns sexuella våld mot kvinnor. Men vi rör oss inte dokumentärt och är helt ointresserade av att gå in och snaska i några privata angelägenheter eller berättelser, säger Sara Giese.

– Mäns sexuella våld mot kvinnor är som en blind fläck i vårt samhälle, så det kändes viktigt att belysa den problematiken som speglar en större struktur i samhället, säger Sara Giese.

En av de medverkande skådespelarna är Lo Kauppi som har rollen som en av medlemmarna i Kvinnornas befrielsefront.

– Det känns extra viktigt på något sätt att den här pjäsen har premiär i Örebro. Den hade lika gärna kunnat spelas varsomhelst och närsomhelst i tiden eftersom det sexuella våldet har funnits jämt. Det känns extra viktigt att göra det så fint och så bra som det bara går just här i Örebro. Den tar ju ändå avstamp i det fruktansvärda trauma som Örebro levde i runt det här som hände med Örebromannen och så, säger Lo Kauppi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".