Solceller på taket är populärt
Att sätta solpaneler på taket har blivit alltmer populärt. Foto: Åsa Karlsson/Sveriges Radio.

Solenergi allt mer poppis i Örebro

"Det är lönsamt även om man inte får bidrag"
1:29 min

Intresset för Örebro kommuns solkarta ökar, och förra året installerades solceller på 70 tak i Örebro kommun. Det är tio gånger fler än för fem år sedan.


Varje månad är det flera hundra personer som använder den tjänst som kommunen kallar solkartan. Den är tänkt att hjälpa dem som vill installera solceller på sina hustak.

Intresset är stort, det är ungefär 450 personer per månad som är inne och använder tjänsten och som kan få se sina förutsättningar för att producera el på sina tak.

– De får också se hur mycket pengar man kan spara genom att sätta solceller på sitt tak, säger Niklas Jakobsson, energi- och klimatstrateg på Örebro kommun.

Knappt två år har gått sedan Örebro kommun lanserade solkartan med förhoppningen att öka intresset för solenergi och samtidigt ge praktiska råd till dem som funderar på att installera solpaneler. Med hjälp av kartan kan man se förutsättningarna för att producera solel på nästa vartenda tak i Örebro kommun.

Det kostar omkring 100 000 kronor att installera solceller för en anläggning med 40 m2 solelsyta, men det finns också bidrag att få.

– Det är lönsamt och det är lönsamt även om man inte får de bidrag som går att få. På mellan 10 och 15 år får man tillbaka pengarna, beroende på om man har bra eller dåliga förutsättningar för att producera solel på sitt tak, säger Niklas Jakobsson. 

Kommunen hoppas på att utveckla solkartan så att man även kan se hur en satsning på egen produktion av solel minskar klimatbelastningen.

Här kan du se om det lönar sig att producera solel på just ditt hustak.

http://www.orebro.se/solkarta


Sammanställning av mängden installerad solel i Örebro kommun

År               Antal anläggningar    Installerad maxeffekt (kWp)                   
2011                     7                                            129,30
2012                    11                                           147,40 
2013                    30                                           278,89 
2014                    47                                           423,89  
2015                    70                                           724,31

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".