Mohsen Nazari och Omid Rezai från Afghanistan.
Mohsen Nazari och Omid Rezai från Afghanistan tycker det är orättvist att alla invandrarkillar får skulden för att vissa missköter sig. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
#slutatafsa

Ensamkommande killar känner sig utpekade i debatten om övergrepp

"Man är hängd för nåt man inte har gjort"
1:18 min

Den pågående debatten om övergrepp mot unga tjejer på krogar och badhus, gör att många ensamkommande flyktingkillar i Örebro känner sig utsatta. Omid Rezai från Afghanistan är en av dem.

– Man är ju utpekad, typ hängd, säger han. Man är dömd för nåt man inte har gjort. Ja, det är jobbigt.

Omid är 21 år och kom ensam till Sverige från Afghanistan för drygt fem år sen. Han har anpassat sig väl i det svenska samhället och vet att tjejer är lika mycket värda som killar, säger han. Men som det är nu skulle han aldrig gå till Gustavsvik och bada.

– Hur fan ska jag kunna gå till badhuset? Så fort jag kommer in tänker alla bara: "Vad tänker han göra?".

Och han är inte ensam, berättar Jonas Håård som är gruppledare på utslussverksamheten för ensamkommande barn i Örebro. Där pratas det mycket om de omdiskuterade övergreppen mot tjejer just nu, och många killar känner sig utpekade.

Och behovet finns att jobba mer med värdegrundsarbete än vad man gör idag. Det berättar chefen för verksamheten, Anna Jakobsson.

– Vi har ett projekt på gång som startar under våren där vi ska använda ungdomar som har varit i Sverige längre, som förebilder och mentorer till mer yngre, nyanlända ungdomar, förklarar hon.

– Och just de här temana, där tror vi att unga landsmän kanske kan närma sig frågorna på ett bättre sätt och vara mer naturliga att samtala med än vad vi som vuxna är.

Samtidigt intygar Anna Jakobsson att det knappt förekommit att killar inom utslussverksamheten varit inblandade i incidenter som har med sexuella övergrepp eller liknande att göra.

På fem år har man haft ett fall där en ensamkommande kille dömdes för ett sexualbrott, och han blev utvisad, berättar hon.

– Av de flera hundra ungdomar som vi tagit emot i Örebro så har vi inte haft några större bekymmer, som har kommit till oss, när det gäller den här biten, säger Anna Jakobsson, chef för avdelningen ensamkommande barn och unga.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".