Gnistans enhetschef Åsa Adolfsson vid några av härbärgets tio bäddar.
Gnistans enhetschef Åsa Adolfsson vid några av härbärgets tio sängar. Arkivbild: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Boende för hemlösa fullbelagt i Örebro

"En del har blivit portade på grund av bråk"
2:52 min

Härbärget Gnistan för hemlösa män i Örebro har varit helt fullbelagt, för första gången någonsin. Verksamhetschefen efterlyser nu fler platser.

Fyra platser till vill verksamhetschef Åsa Adolfsson ha. Det skulle räcka för att alla som vänder sig till Gnistan faktiskt får en sängplats över natten.

Hon kan tänka sig att avstå från de utslussningsplatser som finns om hon istället får ytterligare sängplatser på Gnistan.

Åsa Adolfsson berättar att ett generationsskifte har skett. I stället för berusade äldre män kommer nu yngre män, påverkade av droger. De är ofta aggressiva, och i december blev en anställd för första gången misshandlad av en person som kommit för att sova på Gnistan.

För att skydda andra som kommit för att sova, så har en del personer blivit portade från Gnistan. Åsa Adolfsson önskar att tillgängligheten till psykiatrin skulle bli bättre. Hon säger att många inte tar sin medicin, och blir aggressiva på grund av det. 

Hon tycker också att det skulle behövas ett boende för äldre missbrukare, som behöver hjälp med annat än missbruket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".