Annelie Nordström och Anders Bergström står bakom två bord med mikrofoner. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
Kommunals presskonferens. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.

Kommunal städar efter skandalen

Efter hård kritik från medlemmarna väljer fackförbundet Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström, urpsprungligen från Ljusnarsberg att lämna sin post.


Det är tidningen Aftonbladet som kommit med avslöjanden om fackets krog- och konferensverksamhet som gått med stor förlust.

Dessutom om Kommunals vidlyftiga representation med höga spritnotor.

Anders Bergström som suttit i styrelsen för Kommunals bolag sägar att beslutet är hans eget och att han gör mer skada än nytta för Kommunal.

Uppgifterna kring att svenska porrstjärnan Puma Swede har bokats för en show på Kommunals restaurang i Stockholm vars verksamhet dessutom gått med mångmiljonförlust upprör många. Att sedan styrelsemedlemmarna inte betalat för sig på förbundets spa-hotell och haft vidlyftiga representationsnotor gör saken ännu värre.

Kommunals förbundskassör Anders Bergström, ansvarig för verksamheterna, avgår nu.

-Jag beklagar den skada jag åsamkat förbundet, säger Anders Bergström vid en presskonferens.

-Det här är helt och hållet mitt eget beslut, säger Bergström.

Kommunalordföranden Annelie Nordström har hållit sig undan och inte svarat på frågor, vilket hon förklarar med att Bergström haft bäst överblick.

-Man kan diskutera om restaurangdelen är en lämplig verksamhet, men det är inte acceptabelt att ha den typen av shower som har bedrivits där, säger Annelie Nordström.

-Man kan också konstatera att det druckits för mycket alkohol i samband med representation och fester, säger Nordström.

LO och Löfven kritiska

Ordföranden erkänner att hon en gång bott gratis på spaanläggningen i Stockholms skärgård, "helt oavsiktligt", som hon uttrycker det.

-Det är djupt beklagligt.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är en av dem som varit kritiska till Kommunals agerande.

-Att lokalerna till och med har hyrts ut till ett porrföretag, det är inte alls förenligt med våra värderingar. Det har ju också stått om vidlyftig representation. Vi kan inte säga en sak och sedan göra något helt annat, säger Thorwaldsson till TT.

Bland Kommunals medlemmar är ilskan stor.

-Jag är så förbannad, men det kommer säkert fler avslöjanden, säger undersköterskan Elisabeth Nordvåg.

-Jag har varit arbetsplatsombud i tio år och blivit tillfrågad igen, men nej. Jag är inte stolt över Kommunal längre. Jag kommer att gå ur, gränsen är nådd, jag känner mig grundlurad, säger hon.

-Här går man och sliter för ingenting och så sitter de där och har investerat pengar i en lyxkrog som jag som medlem inte ens har råd att gå på.

Stort samtalsämne

Aftonbladets uppgifter om restaurang Metropol Palais, som ägs av Kommunal via bolaget Lyran, är ett stort samtalsämne. Likaså förbundsordföranden Annelie Nordströms mejl till medlemmarna där hon ber dem stanna kvar i förbundet.

-Jag skulle vilja skicka en uppmaning till alla Kommunals medlemmar att begära utträde och bara vara med i a-kassan. För att skicka en signal till ledningen att det är våra pengar ni leker med, säger Ted Restum, undersköterska.

-Vi är inga krögare, vi är ett fackförbund, och vi jobbar inom vården. Ingen har frågat oss om de får investera och gå med 320 miljoner i förlust. De pengarna hade kunnat gå till utbildning eller sänkta avgifter.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".