Alfons Elin Rosander
Alfons Elin Rosander. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio.

Äntligen känner Alfons Elin sig bekväm som den hen är

"Jag har snippa men känner mig inte som en kvinna"
13 min

Alfons Elin Rosander känner sig i dag bekväm som hen. Men det har varit en lång väg för att förstå och hitta den sista pusselbiten.

Alfons Elin Rosander har under sitt liv inte känt sig bekväm i sitt kön, inte känt sig som en kvinna trots snippa. I dag är hen bekväm efter att ha funnit pronomenet hen och lagt till namnet Alfons som tilltalsnamn.

– Det har hela tiden känts som att något har saknats, förklarar Alfons Elin Rosander. Jag har aldrig känt mig som en kvinna.

– Jag fick höra att när du får din första mens då kommer du vara en riktig kvinna, fortsätter hen. Men inte ens då förstod jag vad de menade.

Bara för att jag har en snippa betyder det inte att jag känner mig som en kvinna.

I dag är Alfons Elin betydligt mer bekväm i sig själv och trygg i sin identitet.

– Det var som att en pusselbit föll på plats när jag fick upp ögonen för pronomenet hen, menar Alfons Elin. Jag kände igen mig i det.

Alfons Elin pekar på vikten av att prata om hur det kan kännas och vad det innebär att inte vara en kvinna eller man, utan hen. Något vi enligt hen måste bli ännu bättre på för att öka förståelsen i samhället.

– Vi måste våga prata om det ännu mer för att öka förståelsen, säger Alfons Elin. Det är ett omdebatterat pronomen som vi måste våga använda i sin rätta bemärkelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".