Landets näst största hem för missbrukare finns i Ljusnarsberg

1:14 min

Just nu pågår rekrytering till ett dussintal tjänster på Rällsögården och Granhult, där Statens Institutionsstyrelse bedriver vård enligt lagen om vård av missbrukare, LVM.

Skälet till att man utökar verksamheten på de två behandlingshemmen för missbrukare i Ljusnarsbergs kommun, är att efterfrågan är större än utbudet. Det berättar t f institutionschef Lars-Gunnar Nilsson.

– Behovet av platser har ökat markant de sista ett och ett halvt åren, och SIS, Statens institutionsstyrelse, har skyldighet att tillhandahålla plats när det anvisas, förklarar han.

Nära 50 män
Utökningen innebär 27 nya platser för vuxna män med missbruksproblematik. Totalt finns nu 48 boende på två olika anläggningar.

– I vårt fall så fanns ju möjligheten att åter öppna upp Granhult, som tidigare var ett LVU-hem, och som ligger ett par mil härifrån. Och då hamnar vi i det läget att vi ska rekrytera ett antal tillsvidareanställningar. 

Flera fasta jobb
Det handlar om tolv, tretton personer som nu är på väg att få fasta jobb på Rällsögården och Granhult.

– Vi behöver framför allt behandlingsassistenter, men även då behandlingssekreterare och terapeuter. Sen är det ju också så att administrationen och köket får en större arbetsuppgift, så köksföreståndare och köksbiträde och sen måste vi ha en avdelningschef och en biträdande avdelningschef, säger han.

– Men tyngdpunkten ligger på behandlingsassistenter.

I och med expansionen blir anläggningen Sveriges näst största LVM-hem, enligt Lars-Gunnar Nilsson, t f institutionschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista