Kjell Unevik.
Kjell Unevik.

Länet kan bli del av storregion

1:28 min

Ett år har gått sedan landstinget blev Region Örebro län. Nu kan regionen komma att slås samman med flera landsting och bilda storregion.

Men det finns en risk att lokal kunskap försvinner i en stor region, menar Kjell Unevik som är länsråd vid Länsstyrelsen i Örebro.

– Det finns frågor där det inte har så himla stor betydelse med den lokala kännedomen. Sedan finns det andra frågor där det är helt avgörande. Vi kan exempelvis inte sitta och bedöma hur vargfrågan ser ut i västra Värmland, säger han.

Region Örebro län vill slås samman med landstingen i Värmland, Västmanland och Sörmland. Bakom förslaget står också Länsstyrelsen i Örebro och Örebro universitet. Arbetsnamnet på regionen är Södra Svealand.

Men en ny region där Örebro län ingår kan bli större än så. Frågan om att ersätta dagens län med storregioner ligger just nu hos en kommitté som regeringen tillsatt. En anledning till förslaget om storregioner är att många landsting är för små för att klara den allt mer resurskrävande sjukvården.

Och just ekonomin är en utmaning för Region Örebro län. Förra året gick hälso- och sjukvården back med över 200 miljoner kronor. För att få bättre koll på pengarna har ekonomiansvaret flyttats tillbaka från nämnden för hälso- och sjukvård, till regionstyrelsen, där Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) är ordförande.

Hon är positiv till att skapa storregioner och tycker att sex till nio regioner i Sverige skulle vara en bra nivå.

– Den viktigaste politiska frågan 2016 är naturligtvis hur Sverige kommer att organiseras framåt. Det är naturligtvis avgörande för oss i Örebro län, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Men Kjell Unevik tycker fortfarande att regionerna kan bli för stora, och hänvisar till Västra Götalandsregionen, där 48 kommuner ingår.

– De har i praktiken varit tvungna att dela in sig i olika delar utav den regionen. Det blir för många kommuner i det här att det blir ohanterliga församlingar.

I slutet av februari ska kommittén presentera en första lägesrapport, men tidigast 2019 kan Örebro bli en del av en storregion.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista