Kor på Kvinnersta, RS-virus
Korna på Kvinnersta har lyckligtvis inte drabbats av något virus. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio

Korna blir väldigt sjuka och nedsatta av RS-virus

3:42 min

Kor som hostar och producerar mindre mjölk. RS-virus är kostsamt och tidskrävande för bönderna.

I går kom en rapport från Växa Sverige om att kor i trakterna kring Örebro drabbats av så kallat RS-virus. Boel Edrén, ladugårdsförman och instruktör på Kvinnerstagymnasiet är lättad att korna på gymnasieskolan är friska än så länge. Även om sjukdomen är vanlig och drar över landet årligen, vill man helst undvika att få in den i ladugården. Men eftersom det enligt Boel är väldigt smittsamt, kan det vara svårt att skydda sig i från det.

– Korna blir väldigt sjuka och nedsatta. Du märker det på att de får diarrée och sedan hosta. I och med att de blir så nedsatta så slutar de ju mjölka också. Mjölken i tanken blir inte hälften kvar ens en gång, säger Boel.

På Kvinnerstagymnasiet finns runt 85-90 mjölkkor och om korna blir sjuka innebär det extra mycket arbete innan de blir friska igen. Om en ko drabbas insjuknar förmodligen majoriteten av korna i ladugården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista