Gösta-gänget, Att göra en Gösta
Här uppstår en tydlig Gösta-situation, mellan Matias och Malin. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio. Foto på Gösta Ekman: Malin Hoelstad / SVD / TT

Såhär uppstår en "Gösta"

2:15 min

I morse förklarade morgongänget på ett väldigt pedagogiskt sätt vad som menas med att "Göra en Gösta".

I årets upplaga av Guldbaggegalan som hölls i måndags kväll lyckades skådespelaren Gösta Ekman med konststycket att "Göra en Gösta".

När Birgitta Andersson fick ta emot en hedersbagge, kallades Gösta upp på scenen som en hemlig gäst. Men istället för att hylla Birgitta, började Gösta Ekman istället att berätta en historia om sig själv.

Händelsen har uppmärksammats i sociala medier och kallas nu för att "Göra en Gösta", vilket syftar på en man som "ställer sig i vägen för kvinna som ska hyllas, man som hellre snor åt sig ett eget skratt än säger något generöst om en kvinna."

– Jättebra, jättebra. Kul att du såg det. Jag sade ju det till Malin förut att, hon har ju inte så mycket att göra, men jag sa till så fort jag såg att vi inte hade någon mjölk, inflikar Matias när Malin får beröm av en annan kollega eftersom hon varit och köpt mjölk.

Här morgongängets förklara hur man gör en "Gösta".


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista