Strömparterren, krogen, dansgolv, sluta tafsa, Örebro
Tafsandet på krogen ska stoppas med information. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.
#slutatafsa

Information och möten ska stoppa tafsandet på krogen

1:52 min

En informationskampanj och möten med Örebros gymnasieelever. Det kan bli resultat av Moderaternas träff med krögare och vaktbolag om tafsandet på krogarna.

Det var på onsdagseftermiddagen som Moderaterna bjöd in krogägare och ordningsvakter till ett möte om tafsande och sexuellt ofredande på stans krogar. Detta apropå den senaste tidens debatt i frågan.

Efter mötet säger Maria Haglund, oppositionsråd för Moderaterna i Örebro, att det framför allt utmynnade i två spår. Det ena handlar om en informationskampanj i sociala medier som man vill dra igång inom kort, under hashtaggen #vågasägatill.

Det andra handlar om möten som skulle kunna ordnas mellan tonåringar och krogfolk.

– Man kan till exempel bjuda in krögare och vaktbolag till våra gymnasieskolor, för att informera om hur ska vi bete oss på krogen och vad får det för konsekvenser, både mot en annan människa och för mig själv som privatperson, om jag beter mig fel, förklarar Maria Haglund (M).

– Här kommer vi att lägga ett skarpt förslag redan på nästa gymnasienämnd, säger hon.

Rasmus Persson (C), kommunalråd med ansvar för social välfärd och ordförande i Örebro brottsförebyggande råd, tycker det är märkligt att Moderaterna inte agerat i den här frågan tidigare, till exempel i kommunens brottsförebyggande råd. Och han hoppas att man inte lovar krögare och vakter mer än man kan hålla.

– Sitter man i opposition så har man alltid möjlighet att lägga motioner och interpellationer till de styrande i kommunen. Men man kan ju inte ha möten där man utger sig för att "så här ska det bli" efter mötet, säger Rasmus Persson.

– Och det förmodar jag att Moderaterna är väldigt tydliga med i sin kommunikation med krögarna och ordningsvakterna.

Är det så att de bara gör PR för sig själva genom sitt utspel?

– Det får man väl fråga Moderaterna, men samtidigt är det väl ingen slump att man har det här mötet just nu, och inte för ett halvår sen.

Och den heta debatt om tafsandet som pågått ett par veckor nu, bland annat under rubriken #slutatafsa som P4 Örebro dragit igång, har haft stor inverkan, säger Maria Haglund från Moderaterna som tog initaitiv till mötet med krögarna och vakterna.

– De är övertygade om att den här publiciteten som har varit har bidragit till att problemet kommit upp till ytan, och att människor vågar säga till och kanske är mindre benägna att kränka.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista