venska Motståndsrörelsen, demonstrationståg
1 av 2
Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen genomför under kraftig polisbevakning en demonstration i Stockholm till stöd för det grekiska högerextrema partiet Gyllene gryning. Foto: Jessica Gow / TT
Johannes Rosendahl, agendachef P4 Dalarna
2 av 2
Johannes Rosendal, agendachef på P4 Dalarna har undersökt organisationen. Foto: Tobias Gruhs/Sveriges Radio

De är Svenska Motståndsrörelsen

6:18 min

De hyllar Hitlar och förnekar förintelsen. Hör Johannes Rosendahl, agendachef på P4 Dalarna, berätta om den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen.  

Tidigare i veckan fick muslimska friskolan Alsalam, Tullängsgymnasiet och Migrationsverket avspärrningsliknade banderoller uppsatta vid ingångarna. I går (onsdag) tog den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen på sig aktionen.

Johannes Rosendahl, agendachef på P4 Dalarna har undersökt organisationen och kan berätta mer om vad den står för.

– Det är en militant, nazistisk gruppering. De pratar om att beväpna sig och de pratar om raskrig.

Johannes berättar att i samband med att Svenskarnas Parti, en annan mer parlamentarisk nazistisk gren, tynade bort och försvann, bildade SMR (Svenska Motståndsrörelsen) ett parti istället och kallar sig sedan dess, Nordiska Motståndsrörelsen.

– De vill själva kalla sig national-socialister. Inte jätteförtjusta i att vi kallar dem nazister eller nynazister, eftersom de tycker att det har fått en för negativ klang. Men det är ingen tvekan om att det är det dom är, säger Johannes Rosendahl.

– De tycker att förintelsen inte har ägt rum, säger Johannes Rosendahl.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista