Skilda åsikter om framtida storregioner

1:10 min

Diskussioner om att ersätta länen med storregioner pågår för fullt, både i Örebro län och övriga landet.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, besöker just nu sina medlemmar för att höra vad de tycker om förslaget.

– Majoriteten kan man säga uttalar sig för det hela och menar att det är nödvändigt att göra den här typen av strukturella förändringar för att klara framtidens utmaningar. Inte minst med tanke på att vi står inför en tuff ekonomisk framtid, säger Håkan Brynielsson, som är ansvarig för regionfrågan hos SKL.

Hur Sverige ska organiseras är en högaktuell fråga i år. Och även om majoriteten av SKL:s medlemmar är positiva finns det skeptiker, säger Håkan Brynielsson.

– Sen finns det ett antal län som har en mer negativ inställning eller berättigade frågor. Där man vill ha svar på frågor som om det här verkligen löser hälso- och sjukvårdens framtida utmaningar.

Frågan om storregioner ligger framförallt på den så kallade Indelningskommitténs bord, som är tillsatt av regeringen. Planen är att slå samman dagens län till storregioner 2019.

För att det ska fungera måste kommittén redan i juni i år presentera en karta över hur en sån indelning kan se ut, enligt Håkan Brynielsson.

– Hur det frågan hanteras är beroende på resultatet av de diskussioner som pågår. Både från indelningskommitténs sida men också från SKL:s sida, med våra medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista