Lena Ljungsten upphandlingsavdelningen Örebro kommun
Lena Ljungsten, upphandlare på Örebro kommun. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Anbudstiden slut för privata boenden för ensamkommande

1:39 min

Kommunens upphandling av privata boenden för ensamkommande flyktingbarn har gått in i ett nytt skede. Anbudstiden har gått ut och varje aktör utvärderas nu. Om en månad kan upphandlingen vara klar.

Upphandlingen av de privata HVB-platserna (Hem för vård och boende) omfattas av sekretess, men Lena Ljungsten, upphandlare i Örebro kommun, kan ändå avslöja att intresset för att driva den här typen av boenden är stort.

– Under de här informationsträffarna som vi har haft, var det ju många som kom. Så vi ser att det finns ett stort engagemang och att många är intresserade av att få hjälpa till och driva den här typen av boenden.

Rätt kompetens
– Och det är ju jätteroligt, naturligtvis, samtidigt är det viktigt för oss att de som vi skriver avtal med har erfarenhet och kompetens.

Och när det gäller upphandlingar som har med socialt arbete att göra, i det här fallet vård och omsorg av ensamkommande flyktingbarn i privat regi, så gäller en del särskilda specifikationer för anbuden, berättar Lena Ljungsten.

– Vi ställer ju en del krav i upphandlingen som riktar sig just till att vara utförare av HVB-hem. Det gäller på föreståndare- och chefs kompetens, på lokaler och även övrig personal.

Ansökan hos IVO
Dessutom måste alla anbudslämnare ha registrerat en ansökan hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om att få driva ett privat boende, förklarar Lena Ljungsten, som nu har satt igång utvärderingsarbetet.

– Det görs för att vi ska se att man verkligen är en solid och trygg avtalspartner för oss, om vi skulle skriva avtal.

I normala fall brukar utvärderingsfasen ta ett par månader, berättar Lena Ljungsten, men i det här upphandlingsarbetet kan den går fortare.

– Vi försöker skynda på den här processen så mycket vi kan, utifrån att vi är angelägna om att starta så snart som möjligt, avslutar Lena Ljungsten, upphandlare i Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista