De blåa stjärnorna är befintliga vindkraftverk och de röda figurerna de nu planerade.
De blåa stjärnorna är befintliga vindkraftverk och de röda figurerna de nu planerade.

Bygglov i Hallsberg till gamla vindkraftsplaner

1:20 min

På ungefär tio år har vindkraften i Sverige byggts ut från en kapacitet på en terawattimme till över 16 terawattimmar. Men just nu är elpriset så lågt att det går trögt med investeringarna i nya anläggningar. Men i veckan ska drift- och servicenämnden i Hallsberg ge bygglov till tre vindkraftverk sydost om Vretstorp.

–Nej jag har inte sett det som kontroversiellt. Grannar och alla möjliga instanser är tillfrågade, säger Lotta Öhlund, miljöpartist och ordförande i drift- och servicenämnden i Hallsberg. Hon förväntar sig att bygglovet för tre vindkraftverk sydost om Vretstorp med namnet vindpark Odensvi ska beviljas på onsdag. De kommer att ligga granne med de tre verk som redan finns i Frotorp och vara lika höga, 150 meter.

Det här ärendet är inte nytt. Tidigare har ett annat företag fått ett likadant bygglov, men det blev inget bygge av.

Elpriset är lågt, vilket ju leder till att kärnkraftindustrin vill stänga ned reaktorer, men också till att det är svårt att få lönsamhet i vindkraften.

Det företag som väntas få bygglovet nu på onsdag heter Mpiro Windpower. Martin Pettersen i Mpiro håller med om att man haft nytta av den tidigare prövningen av bygglovet men har också andra skäl att se lönsamhet för projektet.

– Dels har det varit en teknikutveckling med lägre produktionskostnader. Vi är också ett mindre bolag med en mindre projektportfölj och även med lägre förväntningar på avkastning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista