Enhetschef och elever på Rudbecksskolan
1 av 2
Juanjo Izaguirre, enhetschef på Rudbecksgymnasiet kan tänka sig ta in hjälp från krögare för att informera eleverna. Men eleverna själva tror inte det får någon effekt. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio
Rudbecksskolan i Örebro.
2 av 2
Rudbecksskolan i Örebro. Foto: Arkivbild/Sveriges Radio

Elever sågar förslag om krögarbesök

1:22 min

Eleverna på Rudbecksgymnasiet tror inte alls på idén att låta krögare och väktare informera på skolor för att motverka sexuella trakasserier.

– Vi ser det som något positivt. Det är dem som vet hur läget är. De lever i den världen dagligen och ser och hör saker. Vi tror att det är en helt rätt åtgärd, säger Juanjo Izaguirre, enhetschef på Rudbecksgymnasiet oppositionsrådet Maria Haglunds (M) förslag att låta krögare och vaktbolag komma ut i gymnasieskolorna för att prata om hur tafsandet på krogarna kan minskas.

Även på Karolinska gymnasiet ser skolledningen positivt på idén i sig, men skriver samtidigt till P4 Örebro att föräldrarna har det primära ansvaret att uppforsta ungdomarna. Man ställer sig även tveksamma till om politiska initiativ ska styra vilka som gästar skolan.

Flera elever på Rudbecks gymnasiet tror inte alls på förslaget.

– Jag tror faktiskt inte att det skulle hjälpa, för att i slutändan är folk som de är och jag tror inte att man kan ändra på dem genom ord, säger en elev, svarar en av tjejerna och får medhåll från sin kompis.

– Jag tror inte det är något som går att ändra utan att man uppfostrar sina söner till att respektera andra, svarar en av killarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista