Restaurangsnusk i länskommunerna i norr
1 av 6
Här sköljs salladen direkt i diskhon. Risk för bakteriespridning. Foto: Bergslagens Miljö och Byggförvaltning.
Restaurangsnusk i länskommunerna i norr
2 av 6
Trasig beredningsbänk, lagad med silvertejp som lossnat. Svårt att hålla rent. Foto: Bergslagens Miljö och Byggförvaltning.
Restaurangsnusk i länskommunerna i norr
3 av 6
Repiga skärbrädor, där bakterier kan samlas. Foto: Bergslagens Miljö och Byggförvaltning.
Restaurangsnusk i länskommunerna i norr
4 av 6
Skinka i frysen. Utan någon förpackning. Risk för förorening eftersom frysen inte är ren. Foto: Bergslagens Miljö och Byggförvaltning.
Restaurangsnusk i länskommunerna i norr
5 av 6
Kryddburk lagad med silvertejp. Svår att hålla ren. Foto: Bergslagens Miljö och Byggförvaltning.
Restaurangsnusk i länskommunerna i norr
6 av 6
Smutsiga ljusknapp. Risk för förorening. Visar även att personalen inte haft rena händer. Foto: Bergslagens Miljö och Byggförvaltning.

Sallad sköljdes i diskhon på pizzerian

"Aldrig någonsin har vi haft så här många stängningar"
1:21 min

Hygienen i restaurangköken är inte alltid den bästa. Under fjolåret stängdes restauranger i länets fyra nordligaste kommuner 18 gånger för brister i mathållningen som i värsta fall kunnat leda till matförgiftning.

 Det var 13 olika restauranger som stängdes. Några av restaurangerna fick flera stängningsbeslut. De sade sig ha åtgärdat bristerna, men vid en förnyad kontroll kvarstod felen.

– Vi har aldrig någonsin haft så här många stängningar på ett år, så det är allvarligt, säger Marie Jonsson, som är enhetschef vid enheten för livsmedelskontroll, på Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning.

Här är ett utdrag ur ett besiktningsprotokoll: "Salladsost, vars bäst-före-datum passerats för två månader sedan. Inget toapapper på personaltoaletten. Hamburgerbröd med ytteremballage som förvarades tillsammans med pizzadeg. Personalen gjorde inte rent redskap innan det stacks in i livsmedlet".

– I de fall vi stängt är det så allvarliga brister att det kan leda till matförgiftning, säger Marie Jonsson.

Bergslagens Miljö och Byggförvaltning gjorde sammanlagt 66 kontroller av restaruranger förra året. Av dessa var 29 pizzerior. Vanligaste anmärkningen var dålig hygien i köken:

– Att man inte städar ordentligt, att det är smutsigt, för varmt i kylar, eller låter mat stå framme i rumstemperatur. En annan sak är att man har varmhållning av livsmedel i för låg temperatur så att det kan växa bakterier i maten.

Men ska vi som konsumenter vara oroliga när vi går ut på restaurang?

- Nej, det tycker jag inte. De allra flesta företagare gör allt de kan för att det ska vara bra mat, säger Marie Jonsson.

De 13 restaurangerna fick stänga för att åtgärda bristerna. Utöver detta utfärdade miljöförvaltningen 25 förelägganden och förbud. Exempelvis att företagen måste se till att förbättra nedkylning, eller upphettningen av mat.

Totalt finns 77 restauranger och pizzerior i norra länsdelen. Bergslagens Miljö och Byggförvaltning kommer nu att erbjuda nya företag i branschen en slags lotsverksamhet, en introduktion i starten. I Finland krävs ett slags "hygienkörkort" för att starta köks- och restaurangverksamhet.

Kanske kunde det vara något för Sverige?

– Det har diskuterats, men så mycket mer har det inte blivit, säger Marie Jonsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".