Örebro Universitet.
Örebro Universitet. Arkivbild. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Örebro universitet stängt på grund av hot

2:01 min

Örebro Universitet håller efter samråd med polisen stängt under måndagen efter ett hot via en app. 

På sin webbsida skriver universitetet såhär, "Vi kan inte riskera säkerheten för våra studenter, medarbetare och besökare. Därför har vi i samråd med polisen beslutat att stänga universitetet under måndag 25 januari."

Detta gäller samtliga universitetets tre campus - campus Örebro, campus USÖ samt campus Grythyttan.

– Vi har ju mottagit ett hot via appen Jodel där man pekar ut Örebro universitet och måndagen, då det kommer att bli tråkigt här uppe på universitetsområdet. Vi har haft kontakten med polisen och i samråd med dem har vår rektor beslutat att slå igen universitetet. Vi vet inte om det ligger något bakom hotet men blotta misstanken att det faktiskt skulle göra det, om någonting skulle hända där uppe, den risken vill vi inte ta och av hänsyn till anställda och studenter slår vi igen butiken, säger Erik Nilsson, säkerhetsansvarig på Örebro universitet.

Finns det någon möjlighet att spåra vem det är som har skrivit hotet via appen?

– Vad jag förstår finns det en geografisk aspekt på den här appen, så det som skrivs i Örebro syns inte i till exempel Skåne. Poli sen jobbar vidare på det här. 

Polisen upprättade under söndagseftermiddagen en anmälan om olaga hot mot grupp.  

– Det är ett hot som man har mottagit, mot universitetet och rektorn har bestämt att de ska vara stängt för personal och studenter, säger Lotta Lindblad, vakthavande på Örebropolisen. 

Vad är det som gör att man tar så allvarligt på hotet att man stänger?

– Vi har haft ett samråd med säkerhetsansvarig på universitetet och med rektorn och rektorn har beslutat att hålla universitetet stängt. 

Vad händer framöver?

– Rent förundersökningstekniskt är det överlämnat till en förundersökningsledare på lokalpolisen i Örebro och det kommer att utredas av it-tekniker för att bland annat spåra var det här hotet kommer ifrån. 

Jasmin Zejnelagic, student på universitetet tycker att det känns tråkigt att universitetet är stängt. 
– Men samtidigt skönt att ledningen/polisen tar det på allvar för att beskydda oss studenter, hur "löjligt" och harmfullt skämtet/hotet nu än var.

En annan student, Denise Jendrek, tycker såhär:
– Mest troligen är det ju inget men ja, 100 procent säker kan man ju aldrig vara idag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista