Örebro Universitet.
Örebro universitet håller stängt under måndagen. Arkivbild: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

14-åring kan ligga bakom hotet som stänger Örebro universitet

4:06 min

Kommunikationschef Sara Arvidson på Örebro universitet blev uppringd av polisen på söndagskvällen. Ett hot hade kommit in.

Senare kom det fram uppgifter att en 14-åring skulle ligga bakom hotet, och att 14-åringens mamma ringt polisen under helgen.

"Detta är ett hot. Om ni vill överleva gå inte till universitetet på måndag. Jag kommer göra vissa av er väldigt illa och olyckliga". Så löd hotet som publicerades på appen Jodel på lördagen, enligt Örebro universitets kommunikationschef Sara Arvidson.

Universitets ledning beslutade tidigare under dagen att stänga skolan på måndag efter samråd med polisen. Det beslutet står fast. Stängningen gäller även Campus Grythyttan och Campus USÖ.

– Det är bra om det visar att det inte var allvarligare än så, men vi kan inte avbryta stängningen, säger Arvidson.

Enligt polisen kommer utredningsarbetet att fortsätta under måndagen.

– Vi vill vara helt säkra på att polisen är klar med utredningen och kan konstatera att det är säkert att gå till universitetet innan vi öppnar igen.

Örebro universitet har omkring 17 000 studenter och 1 200 medarbetare.

Flera skolor har hotats via Jodel. I oktober stängde Lunds universitet portarna efter att ett hot publicerats i appen.

Jodel ger användarna möjlighet att dela anonyma statusar till andra användare och är populär bland elever och studenter.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista