Parkeringsautomat Rosta skolan Örebro
1 av 2
De som bara hämtar och lämnas vid Rosta skola behöver inte betala. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Rektor Rostaskolan Örebro Michael Svenberg
2 av 2
Michael Svenberg är rektor vid Rostaskolan. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Efter protester: Gratis parkering 15 minuter på Rostaskolan

"Det fanns en riskfaktor"
1:04 min

Det blir gratis parkering för hämtning och lämning på Rostaskolan i Örebro trots att det nu ska införas parkeringsavgifter på Örebro kommuns skolor.

Många föräldrar har hört av sig till skolan och Rostaskolan kontaktade då kommunen för att få någon typ av dispens från det nya parkeringsavgiftskravet.

– Vi ser en riskfaktor här, för så som parkeringen ser ut så orkar kanske inte föräldrarna att lägga i pengar och lämnar då barnen vid gatan. Eleverna måste då gå över parkeringsplatsen där det kan komma körande bilar, säger Michael Svenberg rektor på Rosta skolan.

Han tycker att skolan hade en bra dialog med kommunen och Futurum i den här frågan och han är nöjd över att man nu kommit fram till att föräldrarna får hämta och lämna barnen utan att krångla med att lägga i pengar i parkeringsautomaten.

Hur andra skolor löser det här återstår att se men Michael Svenberg hoppas att alla skolor och förskolor kommer att få 15 minuters gratis parkering. Tekniska förvaltningen, skolverksamheterna i Örebro och Futurum ska nu se över frågan och ett nytt beslut väntas.

– Efter synpunkter från flera skolor gör vi ett omtag tillsammans med verksamheterna säger Göran Lunander, vd på Futurum fastigheter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".