Henrik Dahlström, gruppchef ledningscentralen Örebro
Henrik Dahlström, gruppchef ledningscentralen Örebro. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Allvarliga konsekvenser när info tappas bort hos Örebropolisen

1:23 min

Flera uppgifter som lämnats till polisens nummer 114 14 har inte registrerats eller åtgärdats. Det gäller bland annat det första tipset om att en 14-årig flicka låg bakom hotet mot Örebro universitet.

Mamman till flickan som misstänks ha framfört hotet via sociala medier menar att hon redan i lördags ringde till polisen för att berätta att hennes dotter låg bakom hotet. Men informationen gick inte vidare och fick till följd att hela Örebro Universitet med över 18 000 studerande och personal stängdes en stor del av måndagen.

Ytterligare ett samtal, som gällde polisens agerandet mot en 18-årig funktionshindrad kille, som ska ha bemötts bryskt av polismän, blev kvar hos den som tog emot det, istället för att gå vidare enligt rutinerna.

Under måndagen har också P4 Örebro fått uppgifter av en lyssnare som hävdar att hon gjort flera anmälningar om ungdomar som kastat smällare i Örebro, utan att de verkar ha registrerats av polisen.

Henrik Dahlström är gruppchef på polisens ledningscentral i Örebro, som får en del av samtalen till 114 14 kopplade till sig. Han har svårt att se orsaken till att de här ärendena inte har åtgärdats och registrerats enligt rutin.

Han kommer nu att begära spårning av telefonsamtal för att se hur de hanterats inom polismyndigheten. Kommer samtalen fram till ledningscentralen bandas de dessutom, vilket gör att de går att få fram.

– Det finns ju rutiner för hur vi ska hantera ärenden, och uppenbarligen har nåt gått fel, säger Henrik Dahlström.

Däremot berättar han att polisen, i fallet med ungdomarna som kastade smällare, har agerat. Polisen har varit på plats vid Krämaren och gjort undersökningar om de inringda händelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista