Hällefors Buss Foto: Jens Tisbo SR Örebro
De asylboende i Bredsjö tvingas gå in till Hällefors eftersom bussen går för sällan. Foto: Jens Tisbo/Sveriges Radio

Bussförbindelser till asylboenden - entreprenörernas ansvar

6:53 min

Bristen på bra bussförbindelser till asylboenden runtom i länet gör de boende väldigt isolerade.

Asylboenden runt om i länet saknar bussförbindelser. I exempelvis Bredsjö, tvingas de som bor på asylboendet att gå in till Hällefors, eftersom bussarna går så sällan. Det är en promenad på tre timmar.

Mats Gunnarsson (MP), regionråd och ordförande i nämnden för samhällsbyggnad är en av de som arbetar med att försöka lösa bussproblematiken kring asylboendena i länet. Han anser att det här är ett stort problem.

– Det är en fråga på flera plan och vi försöker titta på flera olika lösningar. Dels pratar vi med kommunerna om vilka boenden och vilka orter som fått en större befolkning och större behov av kommunikationer. Men vi för också en diskussion med svensk kollektivtrafik på nationell nivå om att hitta ett samverkansavtal med Migrationsverket.

Men att skaffa fram bussar snabbt är inte en enkel uppgift, enligt Mats.

– Det är en jättesvår fråga. Om en privat entreprenör drar igång ett boende på en ort som inte har haft någon kollektivtrafik på länge, så är det egentligen den entreprenörens ansvar att se till att det finns kommunikationer. Men självklart vill vi hjälpa till, om det finns ett befolkningsunderlag vill vi ju gärna utnyttja det för att ge alla på den orten förbättrade kommunikationer, säger Mats Gunnarsson.

Mats anser även att det kanske är olämpligt att boenden för asylsökanden beviljas när de ligger mitt ute i skogen, utan förbindelser.

– Det är lite olyckligt tror jag, ur integrationssynpunkt. Sitter man isolerad och inte träffar människor då som pratar svenska och inte har tillgång till kultur, bibliotek, myndigheter så tar det ju mycket längre att komma in i samhället. Men som en nödlösning förstår jag det, säger Mats Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista