Trumgräshoppa, hona. Foto: Karl Ingvarsson, länsstyrelsen Sörmland.
Trumgräshoppa, hona. Foto: Arkivbild/Sveriges Radio

Gräshoppor och honungsbin i maten - studie på Örebro Universitet

0:48 min

Den globala utvecklingen kan få oss att ompröva vad som egentligen är mat. Med en växande befolkning och begränsade naturresurser kan insekter komma på menyn.

I framtiden kan insekter som exempelvis; gräshoppor bli mat för oss som bor i Sverige. Det skriver Örebro Universitet i ett pressmeddelande.

Universitetet ska delta i en förstudie till projektet Måltidslaboratoriet, där syftet är att utreda hur man ska förse den växande världsbefolkningen med mat i framtiden.  

– Det handlar om att kartlägga förutsättningarna för storskalig insektsodling, 3D-printning av mat och förpackningar, något som inkluderar forskare från fler institutioner och näringslivet, skriver projektledaren Annika Grälls i pressmeddelandet.

Region Örebro län har beslutat om 900 000 kronor till att genomföra förstudien som kommer involvera Restaurang- och hotellhögskolan, RHS, i Grythyttan, Alfred Nobel Science Park, Tillverkningstekniskt Centrum, TTC och andra företag.

– Tekniken med 3D-utskrifter skulle kunna användas för att printa mat utifrån hållbara råvaror som mjöl av insekter, gräs eller alger, säger Annika Grälls.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista