Asylsökande, Bredsjö, Migrationsverket, långa handläggningstider.
1 av 2
Nu kan asylsökande få vänta två långa år på besked om att få stanna i Sverige. Wafa är gravid, hon bävar inför att föda sitt barn på boendet, eftersom hon sett så många barn bli deprimerade i den långa väntan. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio
Magnus Önnestig är sektionschef på Migrationsverket i Örebro län
2 av 2
Magnus Önnestig är sektionschef på Migrationsverket i Örebro län och Västmanlands län. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.

Två års väntan på asyl i Sverige

1:20 min

Hungerstrejk och deprimerade barn - frustrationen växer på länets asylboenden när handläggningstiderna på Migrationsverket blir allt längre.

– Två år är för mycket, det är tufft för oss,  säger Hamid.

Han har läst på sociala medier att det kommer ta så lång tid innan han får veta om han och hans fru Wafa får stanna i Sverige, men någon information från Migrationsverket har de inte fått. De har bott tre månader på asylboendet i Bredsjö, och väntan är tuff.

– Vi vill börja lära oss svenska, studera och arbeta. Nu vet vi inte ens om vi får stanna, menar Wafa.

Wafa är dessutom gravid.

Jag måste föda mitt barn här. Men jag är orolig, jag har sett många barn som har slutat le här på boendet. Väntan är så lång.

Frustrationen över allt längre handläggningstider är stor på länets boenden. Senast i veckan hungerstrejkade asylsökande på ett boende i Nyhyttan.

På grund av det höga antalet sökande har handläggningstiderna blivit längre. Magnus Önnestig är sektionschef på Migrationsverket i Örebro län och menar att det inte är möjligt att förkorta tiderna, men att en lösning på frustrationen är att öka informationen till de asylsökande. 

– Det är en allmän frustration. Dels med väntetiden som sådan, men också informationsläget. Det kom väldigt många människor i höstas, och vi fick prioritera att hitta boende vilket gick ut över informationen.

– Jag tror att med rätt information så får man större förståelse för väntetiderna, men handläggningen tar den tid den tar och det måste ske rättssäkert. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista