Pengar, sedlar
Pengar, sedlar Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.

Akuten och förlossningsvården ska värnas när regionen sparar pengar

Ingen får sägas upp och Region Örebro län ska ha kvar tre akutmottagningar och två förlossningsavdelningar, trots sparbetinget.

Marie-Louise Forsberg-Fransson, socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande, konstaterar efter dagens regionsstyrelsemöte att Region Örebro län står inför stora utmaningar när det gäller ekonomin, med kostnader som ökar alltför snabbt.

Visserligen gör regionen ett överskott på 153 miljoner kronor, enligt det preliminära bokslutet. Men underskottet inom hälso- och sjukvården och folktandvården beräknas till 278 miljoner kronor.

I april ska regionstyrelsen presentera en handlingsplan för hur regionen ska få en ekonomi i balans. Utgångspunkten är att ingen ska sägas upp samt att de tre akutmottagningarna och två förlossningsavdelningarna ska finnas kvar.

- Vi vet att vi kan få ut mer patientnytta av de pengar som vi lägger på hälso- och sjukvården, men då behöver vi göra en del förändringar, säger Jan Olsson, hälso- och sjukvårdsdirektör. I större utsträckning än tidigare ska vi se våra tre sjukhus och vårdcentraler som en samlad resurs för alla patienter i länet. Vi har ett litet län med korta avstånd och en väl utbyggd hälso- och sjukvård. Det ska vi ta tillvara på bättre än i dag. Arbetet med handlingsplanen inriktas nu mot att se över kostnadsutveckling samt att utveckla verksamheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista