Svenska, undervisning, asylsökande, Bredsjö
Mikael Oljemark står för dagens undervisning. Tillsammans med flera Bredsjöbor undervisade de svenska för asylsökande, helt ideellt. Foto: Malin Laurila

Bredsjöbor undervisar asylsökande i svenska

"Att lära sig svenska var högst på önskelistan"
1:16 min

Ett gäng Bredsjöbor utanför Hällefors erbjuder svenskundervisning för de nyanlända flyktingar som är placerade på orten.

Mikael Oljemark, en av dem som på fritiden lär asylsökande svenska.

– Det var fika här i julas. Då frågade vi vad de mest önskade sig, och att lära sig svenska så fort som möjligt var högst på önskelistan. Då tänkte vi att det vore bra att ta vara på den lusten att lära sig, så då satte vi igång med svensklektioner och det kom väldigt mycket folk, säger Mikael Oljemark. 

Det är fullt med folk på övervåningen på asylboendet i Bredsjö, säkert fyrtio personer. Framme vid tavlan står Mikael Oljemark och håller i dagens svenskalektion.

Det är ett gäng Bredsjöbor som helt ideellt undervisar de asylsökande. Ingen har tidigare erfarenhet att lära ut språk, men man tar till de medel de har. 

– Bara några kan engelska skapligt bra, så vi ritar och förklarar, och sätter ord i sitt sammanhang så att det ska blir lättare att förstå vad de svenska orden betyder, förklarar Mikael.

Två tillfällen i veckan hålls det undervisning. Karim är en av dem som alltid går till lektionerna, han menar lektionerna gör det bättre för de asylsökande på boendet.

Idag har Karim lärt sig om frukt, grönsaker och känslor.

– Happy, like this, glad! Fruits is frukt, säger han och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".