Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Femton privata aktörer vill öppna boenden i Örebro

Publicerat fredag 29 januari 2016 kl 01.19
"Som läget är nu måste alla hjälpas åt"
(1:27 min)
Stadsmissionen. Foto:TT
Stadsmissionen är en av de aktörer som vill hjälpa Örebro kommun att hysa ensamkommande flyktingbarn framöver. Foto: TT.

Femton aktörer har ansökt om att få starta privata boenden för ensamkommande flyktingbarn i Örebro. Detta efter att kommunen bett företag om hjälp med fler platser.

Uppgifterna har P4 Örebro tagit fram med hjälp av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som den senaste tiden fått in många ansökningar om tillstånd att driva just privata HVB, hem för vård och boende, i Örebro.

En av de aktörer som vill vara med och öppna ett sådant, är nybildade Stadsmissionen i Örebro. Där är Monica Gunnarsson tillträdande direktor.

– Ja, det ligger ju i en stadsmissions mål och vision att jobba med utsatta grupper och ungdomar, och därför tycker jag det är naturligt att vi hjälper till i den här verksamheten, säger hon.

Stadsmissionen är den enda ideella organisationen bland de 15 aktörer som ansökt om tillstånd att få driva privata HVB för ensamkommande barn i Örebro. Alla övriga 14 är aktiebolag.

Att bjuda in privata intressen i den här verksamheten är nytt för Örebro. Fram till nu har kommunen satt en stolthet i att själva driva de boenden som behövts, och bara ett enda privat alternativ har funnits i stan. Det startades hösten 2014, men har aldrig anlitats av kommunen.

Men nu har alltså kommunen ändrat sig och dragit igång en upphandling för att köpa boendeplatser av privata aktörer i stan. För att komma ifråga måste man som företag ha en registrerad ansökan om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och det är de ansökningarna P4 Örebro har begärt ut och granskat.

Om tre, fyra veckor ska det stå klart vilka aktörer som Örebro kommun vill ge förtroendet att ta emot de ensamkommande barnen. Och Monica Gunnarsson på Stadsmissionen står beredd, säger hon.

– Som läget ser ut nu så måste alla hjälpas åt, och då tycker jag det är viktigt att privata aktörer kommer in, som också har en idé att bedriva en vettig verksamhet. Så jag ser fram emot ett samarbete med kommunen i den här frågan, säger Monica Gunnarsson, blivande direktor för Stadsmissionen i Örebro.

För den eller de aktörer som vinner kommunens pågående upphandling, återstår att få det sökta tillståndet hos IVO beviljat, innan det tänkta boendet kan öppna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".